by Harry Hugens
Share
door Harry Hugens
Deel
Datum en plaats najaar 2023:
Vrijdag 3 november 2023 in Breda (vol)
Maandag 6 november 2023 in Deventer (vol)
Dinsdag 7 november 2023 in Zwolle (vol)
Woensdag 8 november 2023 in Zwolle (nog 1 plaats)
Donderdag 9 november 2023 in Zwolle (nog 1 plaats)
Woensdag 15 november 2023 in Utrecht (nog 3 plaatsen)
Donderdag 16 november 2023 in Utrecht (vol)
Vrijdag 17 november 2023 in Bergen op Zoom (vol)
Woensdag 22 november 2023 in Zwolle (nog 6 plaatsen)
Donderdag 23 november 2023 in Amersfoort (nog 3 plaatsen)
Vrijdag 24 november 2023 in Nijkerk (vol)
Online:
Dinsdag 12 en woensdag 13 december 2023 online-college,
betreft 1 college, verdeeld over 2 ochtenden (nog 9 plaatsen)

De Arbeidsvoorwaardenregeling (Avr) vervangt steeds vaker de CAO. Is dat wel een goede ontwikkeling?
Een CAO komt tot stand na onderhandelingen van 1 of meer werkgevers en vertegenwoordigers van de vakbonden. Afwijken van de vastgestelde CAO is in principe wettelijk niet mogelijk.
In tegenstelling tot een CAO is bij de totstandkoming van een Avr geen akkoord van de vakbonden nodig. De werkgever kan eenzijdig een Avr vaststellen. De werkgever heeft echter voor sommige onderwerpen, zoals het pensioen, de werktijden, het beloningssysteem en regelingen op het gebied van de arbeidsomstandigheden, wel de instemming van de Ondernemingsraad (OR) nodig.
Voor de werkgever biedt de Avr dus goede mogelijkheden om flexibel om te gaan met de arbeidsvoorwaarden van de werknemer. Ook voor de werknemer kan een Avr positief zijn omdat hij zelf meer betrokken is bij de tot de standkoming van zijn eigen arbeidsvoorwaarden. De werknemer zal echter wel alert moeten blijven dat hij niet zijn rechten, die hij onder de CAO had, wordt beknot. De Avr bepaalt immers ook de toekomstige loonverhoging(-en) van de werknemer. Als de werknemer niet tekent voor de Avr, komt hij ook niet in aanmerking voor deze loonsverhoging.
Kortom, als u meer wil weten over dit onderwerp, schrijf u dan nu in voor ons Actualiteitencollege Loonheffingen & Arbeidsrecht dat wij in het najaar van 2018 op diverse plaatsen in het land organiseren.
In de modelovereenkomsten die zijn gebaseerd op vrije vervanging, staat dat de opdrachtnemer zich vrij mag laten vervangen en dat er daardoor geen sprake is van een dienstbetrekking. Maar de uitspraak van de Hoge Raad zegt nu dat er bij vrije vervanging wél sprake kan zijn van een dienstbetrekking.
Als een arbeidsrelatie wordt beëindigd zonder dat het UWV of de kantonrechter hierbij betrokken zijn, noemen we dat een ontslag met wederzijds goedvinden.
Het kabinet wil permanent tijdelijk werk sterk beperken. Na een reeks tijdelijke contracten bij een werkgever mag pas na vijf jaar weer met een nieuw tijdelijk contract worden gewerkt.
Het Kabinet wil de (on-)balans herstellen als het gaat om het werken met zelfstandigen en als zelfstandige.