by Harry Hugens
Share
Hoe werkt het aanbieden van een contract voor vaste uren aan een oproepkracht onder de WAB
Door de WAB bent u als werkgever op grond van artikel 7:628a lid 5 BW vanaf 1 januari 2020 verplicht om in de dertiende maand van de arbeidsovereenkomst aan de oproepkracht een arbeidsovereenkomst voor vaste uren aan te bieden. Deze moet een omvang hebben van het gemiddeld aantal uren dat de oproepkracht in de voorgaande 12 maanden heeft gewerkt.
Maar hoe moet dat dan?
Het aanbod moet in de dertiende maand na aanvang van de arbeidsovereenkomst schriftelijk of digitaal worden gedaan, maar de oproepkracht/werknemer moet daar vervolgens wel binnen een maand op reageren! De arbeidsomvang wordt berekend door het aantal verloonde uren in de voorgaande 12 maanden op te tellen en vervolgens door 12 te delen.
Geen verplichte aanvaarding
De oproepkracht/werknemer mag het gedane aanbod weigeren! Hoewel het aantrekkelijk is om in een vooraf overeengekomen hoeveelheid uren te werken, zijn er ook nadelen verbonden aan een dergelijke overeenkomst. De oproepkracht/werknemer is namelijk verplicht het aantal aangeboden uren te komen werken. Het moge duidelijk zijn dat niet alle oproepkrachten hierop zitten te wachten.
Laat de oproepkracht/werknemer tekenen voor ontvangst
U kunt het aanbod bijvoorbeeld:
-aangetekend verzenden;
-per brief overhandigen met een paraaf voor akkoord;
-of e-mailen met ontvangstbevestiging.
Zo kunt u aantonen dat u aan uw wettelijke verplichtingen hebt voldaan, ook als de werknemer/oproepkracht vervolgens niet meer reageert! Hierna heb ik een voorbeeldbrief en een reactiebrief opgenomen, die opgemaakt is door Kamerbeek Advocaten.
In de modelovereenkomsten die zijn gebaseerd op vrije vervanging, staat dat de opdrachtnemer zich vrij mag laten vervangen en dat er daardoor geen sprake is van een dienstbetrekking. Maar de uitspraak van de Hoge Raad zegt nu dat er bij vrije vervanging wél sprake kan zijn van een dienstbetrekking.
Als een arbeidsrelatie wordt beëindigd zonder dat het UWV of de kantonrechter hierbij betrokken zijn, noemen we dat een ontslag met wederzijds goedvinden.
Het kabinet wil permanent tijdelijk werk sterk beperken. Na een reeks tijdelijke contracten bij een werkgever mag pas na vijf jaar weer met een nieuw tijdelijk contract worden gewerkt.
Het Kabinet wil de (on-)balans herstellen als het gaat om het werken met zelfstandigen en als zelfstandige.