by Harry Hugens
Share
Scherpere regels voor inhuur ZZP’ers
De Belastingdienst heeft de controles op de inhuur van ZZP’ers sinds het begin van dit jaar verscherpt. Concreet kan de Belastingdienst vanaf dit moment organisaties en bedrijven bezoeken en hen vragen de werkwijze te wijzigen als duidelijk is dat een ingehuurde ZZP’er niet buiten dienstbetrekking werkt, terwijl dit wel zo gewenst wordt door de opdrachtgever en de ZZP’er. Voeren deze organisaties of bedrijven de door de Belastingdienst gegeven aanwijzingen niet door, dan kan de Belastingdienst handhavend optreden. Uit het recent gepubliceerde Toezichtplan Arbeidsrelaties blijkt dat de Belastingdienst start met de controle op arbeidsrelaties in de Zorg en Bouw.
Wat kunt u op dit moment al doen om problemen te voorkomen?
Het is van belang dat u zich afvraagt hoe het met de arbeidsrelatie zit tussen uzelf en de ZZP’er. Daarnaast moet u zich te realiseren dat niet alleen ‘kwaadwillende’ opdrachtgevers worden aangesproken, maar ook opdrachtgevers die met elke opzet schijnzelfstandigheid creëren of in stand houden. Als de Belastingdienst bij een bedrijfsbezoek vindt dat uw ZZP’er toch een (fictieve) werknemer is, dan kan kunt u worden gezien als ‘evident kwaadwillend’. Het is belangrijk om goed in beeld te hebben hoeveel ZZP’ers er binnen uw organisatie of bedrijf rondlopen. Inhuren van ZZP’ers gebeurt vaak decentraal in de organisatie, waardoor de afdeling HR en salarisadministratie nog wel eens achter de feiten aanlopen. Zorg er dus voor dat u tijdig geïnformeerd bent en maak daar dwingende afspraken over met de betreffende afdelingen en management.
Werk met een goedgekeurde modelovereenkomst!
U kunt het risico van naheffingen drastisch beperken door te werken met door de Belastingdienst goedgekeurde Modelovereenkomsten. U deze goedgekeurde Modelovereenkomsten vinden op de website van de Belastingdienst via deze link
Tot slot
Sluit verder bij elke overeenkomst met de ZZP’er altijd de fictieve dienstbetrekking uit! Leg daarnaast in uw contract met de ZZP’er vast dat hij verplicht is aan u te melden als hij correspondentie vanuit de Belastingdienst heeft ontvangen, die betrekking heeft op de Wet DBA of de aangekondigde maatregelen.
Op 24 mei 2024 heeft de Hoge Raad uitspraak gedaan over het recht op een loonkostenvoordeel (LKV) bij een overgang van een onderneming. De Hoge Raad heeft beslist dat het recht op LKV van de overdragende werkgever mee overgaat naar de overnemende werkgever.
Met ingang van 1 januari 2025 wordt het lage-inkomensvoordeel (LIV) afgeschaft, het loonkostenvoordeel (LKV) oudere werknemer afgebouwd en worden de criteria voor het LKV herplaatsen arbeidsgehandicapte werknemer verruimd.
In de modelovereenkomsten die zijn gebaseerd op vrije vervanging, staat dat de opdrachtnemer zich vrij mag laten vervangen en dat er daardoor geen sprake is van een dienstbetrekking. Maar de uitspraak van de Hoge Raad zegt nu dat er bij vrije vervanging wél sprake kan zijn van een dienstbetrekking.
Als een arbeidsrelatie wordt beëindigd zonder dat het UWV of de kantonrechter hierbij betrokken zijn, noemen we dat een ontslag met wederzijds goedvinden.