by Harry Hugens

Share

door Harry Hugens

Deel

Datum en plaats najaar 2023:

Vrijdag 3 november 2023 in Breda (vol)
Maandag 6 november 2023 in Deventer (vol)
Dinsdag 7 november 2023 in Zwolle (vol)
Woensdag 8 november 2023 in Zwolle (nog 1 plaats)
Donderdag 9 november 2023 in Zwolle (nog 1 plaats)
Woensdag 15 november 2023 in Utrecht (nog 3 plaatsen)
Donderdag 16 november 2023 in Utrecht (vol)
Vrijdag 17 november 2023 in Bergen op Zoom (vol)
Woensdag 22 november 2023 in Zwolle (nog 6 plaatsen)
Donderdag 23 november 2023 in Amersfoort (nog 3 plaatsen)
Vrijdag 24 november 2023 in Nijkerk (vol)

Online:
Dinsdag 12 en woensdag 13 december 2023 online-college,
betreft 1 college, verdeeld over 2 ochtenden (nog 9 plaatsen)

Scherpere regels voor inhuur ZZP’ers

De Belastingdienst heeft de controles op de inhuur van ZZP’ers sinds het begin van dit jaar verscherpt. Concreet kan de Belastingdienst vanaf dit moment organisaties en bedrijven bezoeken en hen vragen de werkwijze te wijzigen als duidelijk is dat een ingehuurde ZZP’er niet buiten dienstbetrekking werkt, terwijl dit wel zo gewenst wordt door de opdrachtgever en de ZZP’er. Voeren deze organisaties of bedrijven de door de Belastingdienst gegeven aanwijzingen niet door, dan kan de Belastingdienst handhavend optreden. Uit het recent gepubliceerde Toezichtplan Arbeidsrelaties blijkt dat de Belastingdienst start met de controle op arbeidsrelaties in de Zorg en Bouw.

Wat kunt u op dit moment al doen om problemen te voorkomen?

Het is van belang dat u zich afvraagt hoe het met de arbeidsrelatie zit tussen uzelf en de ZZP’er. Daarnaast moet u zich te realiseren dat niet alleen ‘kwaadwillende’ opdrachtgevers worden aangesproken, maar ook opdrachtgevers die met elke opzet schijnzelfstandigheid creëren of in stand houden. Als de Belastingdienst bij een bedrijfsbezoek vindt dat uw ZZP’er toch een (fictieve) werknemer is, dan kan kunt u worden gezien als ‘evident kwaadwillend’. Het is belangrijk om goed in beeld te hebben hoeveel ZZP’ers er binnen uw organisatie of bedrijf rondlopen. Inhuren van ZZP’ers gebeurt vaak decentraal in de organisatie, waardoor de afdeling HR en salarisadministratie nog wel eens achter de feiten aanlopen. Zorg er dus voor dat u tijdig geïnformeerd bent en maak daar dwingende afspraken over met de betreffende afdelingen en management.

Werk met een goedgekeurde modelovereenkomst!

U kunt het risico van naheffingen drastisch beperken door te werken met door de Belastingdienst goedgekeurde Modelovereenkomsten. U deze goedgekeurde Modelovereenkomsten vinden op de website van de Belastingdienst via deze link

Tot slot

Sluit verder bij elke overeenkomst met de ZZP’er altijd de fictieve dienstbetrekking uit! Leg daarnaast in uw contract met de ZZP’er vast dat hij verplicht is aan u te melden als hij correspondentie vanuit de Belastingdienst heeft ontvangen, die betrekking heeft op de Wet DBA of de aangekondigde maatregelen.

Gerelateerde berichten