by Harry Hugens
Share
Hoe bepaalt u welke loonbelastingtabel op Oekraïense vluchtelingen van toepassing is
Als u een Oekraïense vluchteling in dienst wilt nemen moet u de fiscale woonplaats vaststellen, zodat u weet welke loonbelastingtabel u moet toepassen op het loon. Welke loonbelastingtabel u moet toepassen voor een werknemer, is dus afhankelijk van de fiscale woonplaats van die werknemer. De fiscale woonplaats is het volledige adres van de werknemer. Als u weet wat de fiscale woonplaats is, weet u ook het fiscale woonland. Er is een speciale loonbelastingtabel voor werknemers die wonen in een ‘derde land’. Oekraïne is zo’n derde land. Past u de tabel toe voor werknemers die wonen in een derde land, dan verrekent u minder loonheffingskorting dan bij de tabel voor werknemers die wonen in Nederland. Let op, als iemand een verblijfplaats in Nederland heeft, wil dat nog niet zeggen dat dit ook de fiscale woonplaats van de werknemer is!
Als werkgever moet u namelijk de fiscale woonplaats vaststellen op basis van de feiten en omstandigheden die de werknemer zelf bij u aanlevert door middel van het invullen van het formulier ‘Opgaaf gegevens voor de loonheffingen’.
Bij het vaststellen van de fiscale woonplaats van de werknemer zijn o.a. de volgende feiten en omstandigheden van belang:
• waar staat de woning die hij duurzaam ter beschikking heeft
• waar is het centrum van zijn maatschappelijke leven
• waar is hij ingeschreven in de basisregistratie persoonsgegevens
• waar verblijven zijn partner/echtgeno(o)t(e) en kinderen
• waar gaan de kinderen naar school
• in welk land is hij lid van bijvoorbeeld een sportvereniging
• waar heeft hij zijn verzekeringen afgesloten
• wat zijn de wil en de intentie van de werknemer
Het totaal van de hiervoor genoemde relevante omstandigheden is bepalend voor de vaststelling waar de werknemer woont.
Let op, de Belastingdienst verlangt niet van u als werkgever dat u de informatie, die de werknemer heeft ingevuld op het formulier ‘Opgaaf gegevens voor de loonheffingen’, uitgebreid onderzoekt en toetst. Maar als de werknemer een adres invult waarvan u weet dat dit geen woonadres is, dan mag u dat adres niet in de aangifte loonheffingen opnemen! Denk hierbij aan het opgeven van een postbusnummer, een adres van een camping of bungalowpark.
Geen woonadres
Als u geen woonadres van de werknemer heeft of kunt vaststellen, dan moet u op het loon van de werknemer het zogenaamde anoniementarief toepassen. Maar als de werknemer al ten minste 6 maanden in Nederland verblijft en u heeft het volledige verblijfsadres van de werknemer in Nederland, dan mag u er voor de loonheffingen van uitgaan dat dit adres de fiscale woonplaats is en dat Nederland het fiscale woonland is. U past dan de loonbelastingtabel toe voor een inwoner van Nederland. In alle andere gevallen moet u dus het anoniementarief toepassen.
Bron: Belastingdienst.nl
Op 24 mei 2024 heeft de Hoge Raad uitspraak gedaan over het recht op een loonkostenvoordeel (LKV) bij een overgang van een onderneming. De Hoge Raad heeft beslist dat het recht op LKV van de overdragende werkgever mee overgaat naar de overnemende werkgever.
Met ingang van 1 januari 2025 wordt het lage-inkomensvoordeel (LIV) afgeschaft, het loonkostenvoordeel (LKV) oudere werknemer afgebouwd en worden de criteria voor het LKV herplaatsen arbeidsgehandicapte werknemer verruimd.
Het Kabinet wil de (on-)balans herstellen als het gaat om het werken met zelfstandigen en als zelfstandige.
Alle lidstaten van de Europese Unie (EU) hebben recent een overgangsperiode afgesproken die loopt tot en met 30 juni 2023.